Werkwijze

"Met liefde en aandacht, zoals je het zelf ook zou doen"

Je kind is het dierbaarste wat er is, ik kan me voorstellen hoe moeilijk het is om de zorg uit handen te geven. Je wilt het beste voor je kleintje en het liefste breng je hem of haar naar iemand die het met net zoveel liefde doet als jij. Mijn uitgangspunt in de opvang is dat ik gastkinderen met dezelfde liefde en aandacht verzorg zoals ik zelf zou willen dat een ander voor James zou zorgen.

Voordat we de opvang starten is het belangrijk een goede kennismaking te hebben gehad. Allereerst moet het klikken en daarnaast is het goed voor mij om een beeld te krijgen hoe jullie de opvang voor je zien en hoe jullie gezinsleven eruit ziet. Het is prettig als het kind een schriftje meekrijgt waarin het globale dagritme en de voedingstijden staan. Hierin kan je ook bijzonderheden vermelden die belangrijk zijn voor de opvang of je vragen opschrijven. Hierin kan ik ook bijzonderheden vermelden.

Ik vind het belangrijk dat een opvangplek meer is dan alleen een plaats om de dag door te komen. Naast de dagelijkse verzorging wil ik elk kindje stimulerende activiteiten aanbieden passend bij zijn of haar leeftijd en interesses. Om dit te waarborgen wil ik maximaal vier kinderen opvangen zodat ik mijn aandacht goed kan verdelen.

Ritme is belangrijk, echter heeft het mijn voorkeur het ritme van het kind zelf te volgen. Zodra een kindje tekenen van vermoeidheid vertoont is het wat mij betreft tijd voor een slaapje. Ik merk zelf dat James de ene keer meer slaapjes nodig heeft dan de andere, soms slaapt hij anderhalf uur, soms ineens drie uur. Wil je graag vaste tijden aanhouden dan is dit natuurlijk bespreekbaar.
Zorg en opvang is wat mij betreft maatwerk. Basaal heb ik een dagprogramma waarin muziek, voorlezen en/of samen lezen en spelen aan bod komt, maar ik kijk graag naar het kind om te zien waar het op dat moment behoefte aan heeft.
Onze tuin is afgeschermd en hier kan eventueel buitengespeeld worden.

Voeding is belangrijk om te groeien en hoe gezonder de voeding, hoe beter de start. In de opvang wordt in principe alleen water, melk en thee gedronken. Ik ben geen voorstander van limonades en diksap waar toch een hoop suiker in zit. Uiteraard mag er zo nu en dan heus wel eens gesnoept- of een glaasje limonade gedronken worden, maar dit bij voorkeur als het een bijzondere dag is, bijvoorbeeld als er iemand jarig is of als het heel warm is buiten en er goed gedronken moet worden. Als de kinderen wat groter zijn geef ik liever gezonde snacks zoals cherrytomaatjes, komkommer, rozijntjes, een liga of een soepstengel. Zelf ben uiteraard nog "lerend moeder" met een zoon van net 1 jaar oud maar ik merk dat James allerlei dingen eet die niet specifiek geliefd zijn bij kinderen, gewoon door het aan te bieden. Kinderen kijken bij elkaar af, "zien eten doet eten", dit kan tweeledig werken. Kinderen kunnen dingen gaan eten die gezond zijn omdat ze het een ander ook zien doen maar ze kunnen ook de zoetigheid willen die een ander heeft, vandaar dat het mijn voorkeur heeft in principe gezond te eten.

Ik ben van nature een rustige en geduldige persoonlijkheid en goed in staat om op een prettige manier op te voeden. Vanuit mijn pedagogische achtergrond hanteer ik duidelijke regels en ben ik consequent hierin. Wanneer een kindje groot genoeg is vind ik het ook belangrijk om uit te leggen waarom we iets op een bepaalde manier doen of waarom iets niet mag. Vanaf een maand of elf begrijpen ze het begrip "nee" een beetje, soms is dat voldoende om te stoppen met iets dat niet mag. Lukt dit niet dan zal ik na twee of drie keer "nee" afleiding aanbieden. Ook hierin geldt, het is maatwerk waarbij gekeken moet worden naar het karakter van het kind en de leeftijd. Uiteraard is het prettig hierover in contact te blijven, hoe reageert het kind thuis en hoe pakken jullie dat aan? Wellicht kunnen we wat leren van elkaar.